Zo herken je burnout verschijnselen en blijf je uit een échte burnout.

Toets of je burnout verschijnselen of stress hebt: Kun je verder hollen of moet je oppassen?

Je hebt al carrière gemaakt of je eigen bedrijf neergezet. Alles lijkt ‘kat in het bakkie’. Een zorgzame partner, lieve (puberende) kinderen, een mooi huis. Je hebt aanzien en respect en je neemt je verantwoordelijkheid.

Maar dan wordt er plotseling aan je grondvesten geschud. Normaal kon je dat prima pareren, maar nu raak je er chagrijnig, geïrriteerd en moedeloos van. Je begint de aansluiting te verliezen. Ja, dat zeiden je secretaresse, je moeder en je partner en kinderen ook al. Maar ja, die weten altijd wel wat.
En toch is het nu anders…

Zijn dit nou burnout verschijnselen of heb ik even teveel hooi op de vork genomen?

burnout verschijnselen Burnout verschijnselen en stress veroorzaken dezelfde problemen: Je komt niet meer tot rust. Daar wordt je heel erg moe van. Het lijkt of je steeds harder moet werken en je er steeds minder voor terug krijgt. Je begint de controle te verliezen. “Straks raak ik alles nog kwijt waar ik al die jaren zo hard voor gewerkt heb”.

Dat is geen prettig vooruitzicht. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat je je zorgen gaat maken. Hard werken is immers een voorwaarde voor groei en continuïteit. Als je dat straks niet meer kunt, dan heb je een groot probleem.

En dan zit je zomaar op een webpagina over burnout verschijnselen. Dat betekent waarschijnlijk dat je nog aan de goede kant van de lijn staat. Dat je nog niet écht in een burnout zit. Dat je nog niet omgevallen bent. Al maanden uit de running bent. Gelukkig maar.

Neem je burnout verschijnselen aub heel serieus

Ik heb al genoeg collega’s van je gezien, die wél te ver zijn doorgegaan. Dat wil je niet meemaken. Dan heb je het niet meer over de burnout verschijnselen waar je nu mee zit.

Maar als je op dezelfde manier doorgaat als je tot nu toe hebt gedaan, zijn de gevolgen voor jou ook niet te overzien. Bij een burnout blijken je klanten en collega’s plotseling minder loyaal dan je dacht. Ze hebben echt geen tijd voor jouw problemen. Ze zullen zich steeds afvragen of ze nog op je kunnen bouwen. Of je je afspraken wel zult nakomen.

Bij een échte burnout ben je maanden uit de running. Als zelfstandige kun je het dan wel vergeten. Dan ben je blij als je bij een groot bedrijf werkt en je de ziektewet in kunt. Of je op dezelfde plek terug mag komen, bekijk je later wel. Eerst zien te overleven.

Net als je relatie. Het zal vooral van de flexibiliteit van je partner afhangen of je relatie een echte burnout overleeft. Aan de buitenkant is er niets aan je te zien. Dus niemand die het begrijpt. Je staat er helemaal alleen voor. Je krijgt onbegrip, terwijl je juist alle hulp van de wereld nodig hebt.

Natuurlijk is het niet eerlijk. Maar dit is het vooruitzicht als je op de oude voet blijft doorgaan. Ik vraag je alleen om je burnout verschijnselen serieus te nemen.
Dat je wat gaat doen voordat je écht in een burnout zit.
Maar het is jouw leven; jij beslist.

Gratis kennismakingsgesprek

Ik heb al ruim voldoende professionals van hun (dreigende) burnout afgeholpen. Ervaring genoeg. Stel nou, dat we in een kort telefoongesprek helder krijgen wat er bij jou aan de hand is. Stel dat ik je daarbij kan helpen. Zou je daarmee gebaat zijn?

Na zo’n telefoongesprek kun je zelf wel inschatten of ik iets voor jou kan betekenen. Hopelijk heb je met een paar ingrepen alles weer op de rit. Kun je het tij nog keren en binnenkort weer lekker verder met je leven.

Dus pak de telefoon.
Het telefoongesprek kost je niets. Het kan je wel veel opleveren.
Pak de telefoon en bel me. Of stuur een mailtje. Ik bel je binnen twee dagen terug.
Klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek