Onzekerheden en tegenslagen

Het is misschien niet fijn om te horen, maar om snel van een burnout af te komen, moet je leren accepteren dat je in het bezit bent van (on)bewuste overtuigingen die je ervan weerhouden om je doelen makkelijk te bereiken.

Vanaf het moment dat je je bewust wordt van de overtuigingen die je saboteren, beperken of tegenhouden, kan je de volledige verantwoordelijkheid gaan nemen voor je eigen resultaten.

Daarom is de belangrijkste vaardigheid om van je burnout af te komen;
Het effectief omgaan met onzekerheden en tegenslagen.
Het gaat er namelijk niet om wat je meemaakt, maar hoe je ermee omgaat!

Omgaan met onzekerheden

Het leven zit vol met onzekerheden, die kun je nooit voor 100% afdekken. Ieder mens moet dus, op wat voor manier dan ook, leren omgaan met onzekerheden. Bij deze vaardigheid is je voorstellingsvermogen enorm belangrijk en tegelijkertijd ook beperkend.

Probeer je maar eens voor te stellen hoe groot oneindig groot is, dat lukt simpelweg niet! Ondanks deze beperking, proberen we wel een voorstelling te maken van die theorie en van andere theorieën die eigenlijk te lastig zijn voor ons voorstellingsvermogen.

Zo leren van de kwantumfysica dat er op elk moment oneindig veel mogelijkheden zijn, totdat wij onze aandacht ergens aan geven. Dit is een mooie theorie, maar we begrijpen hem niet omdat ons voorstellingsvermogen tekort schiet.

Alle fenomenen die eigenlijk te moeilijk zijn, reduceren we tot concrete en behapbare proporties. Hierdoor kunnen we omgaan met onze onzekerheden. Maar iedere invulling is hierdoor dus onvolledig. Er is altijd véél meer mogelijk dan wat wij ons kunnen voorstellen.

De manier hoe jij deze reductie toepast (dus hoe jij omgaat met de onzekerheid dat alles mogelijk is), bepaalt hoe jij je leven invult. De manier hoe jij waarneemt bepaalt jouw resultaat en persoonlijke effectiviteit.
Maar pas op, want elke overtuiging wordt altijd bevestigd!

Omgaan met tegenslagen

Net als onzekerheden, krijgt ieder mens te maken met tegenslagen.
Maar hoe ga je er mee om?

Ons gedrag in het nu wordt bepaald door herinneringen, situaties en overtuigingen uit het verleden en de doelen die we in de toekomst willen bereiken. Zo kunnen liefdevolle en positieve ervaringen en overtuigingen je erg veel kracht en energie geven.

Tegelijkertijd heb je ook veel tegenslagen meegemaakt, die je in het nu beperken, omdat je denkt dat wat in het verleden waar was, nu nog steeds waar is. Misschien mocht je als kind thuis niet jezelf zijn. Dat was toen waar, maar dat is geen reden om je nu nog altijd aan te moeten passen aan de eisen van de mensen om je heen.

Helaas krijgen deze negatieve ervaringen vaak meer aandacht dan positieve. Alle tegenslagen, negatieve gedragspatronen, psychosomatische klachten en een gebrek aan energie, ontstaan door het vasthouden van die negatieve ervaringen, overtuigingen en emoties uit het verleden.

Niet alleen is het mogelijk om deze oude patronen los te laten, je kunt ze zelfs transformeren naar versterkende emoties en gedragingen. Hoe meer je dit lukt, hoe beter je persoonlijke effectiviteit in het NU zal worden!

Het lijkt geen makkelijke taak, maar je kunt deze basisvaardigheid prima (verder) ontwikkelen. Je zou bijvoorbeeld een zelfhulpboek ter hand kunnen nemen, er zijn talloze boeken over dit onderwerp geschreven.

De meeste mensen prefereren echter om een gerichte training in persoonlijke ontwikkeling te volgen. In onze burnouttrainingen krijg je alle inzichten en gereedschappen om hier effectief mee aan de slag te gaan.
 

KLIK HIER OM ALLES TE LEZEN OVER DE BURNOUT TRAINING