Een crisis (burnout) is een Kans

Ieder mens maakt ooit een crisis mee. Of het nu gaat om een economische crisis, een burnout, een ziekte of een echtscheiding, als je er middenin zit, is het verschrikkelijk. Toch is een crisis een dankbare periode. Dit klinkt bizar, maar juist door een crisis leer je weer wat echt belangrijk is en welke zaken je waardeert in het leven.

Mensen kunnen vaak het gevoel hebben de controle over hun leven kwijt te zijn geraakt. Zo'n situatie ontstaat echter niet zomaar. Toch wen je er aan, gedoog je situaties die niet kloppen en handel je in strijd met je gevoel. Een crisis is vaak de enige manier om zo'n proces te doorbreken.

Een nieuwe definitie

Het woordenboek omschrijft een crisis als "een gevaarlijke toestand". Wij hanteren een andere definitie;

"een crisis is een plotselinge en gedwongen correctie van scheefgegroeide overtuigingen."

Juist door het gedwongen en onverwachte karakter van een crisis, kan het moeilijk zijn om je scheefgegroeide overtuigingen los te laten. Elk mens heeft immers overtuigingen en vaak delen we deze overtuigingen ook collectief met ons systeem; je familie, je vrienden, je collega's. Elk systeem streeft naar balans, maar dit betekent niet dat die balans, met die overtuigingen zijn wat jij nodig hebt in je leven.

Vaak merk je dan ook niet dat je overtuigingen scheefgroeien. Je kunt het niet zien of je wilt het niet zien. Er is dus een flinke kracht van buitenaf nodig om je wakker te schudden, om je te doen inzien dat het zo niet langer kan. Het lijkt haast een ingreep van bovenaf; een crisis is een geschenk uit de hemel!

Een burnout is soms nodig om oude patronen te doorbreken en om werkelijk iets te gaan doen. Ongeacht de aard van je (dreigende) crisis, mensen zoeken vaak pas hulp als ze het echt niet meer aan kunnen.

Kan een crisis (burnout) voorkomen worden?

In de theorie kan een crisis voorkomen worden, maar in de praktijk blijkt het nog best lastig te zijn. Mensen kiezen namelijk altijd voor veiligheid. En het nu, het bekende, hoe lastig het soms ook is, lijkt meer zekerheid te geven dan een toekomst waarvoor je gedragspatronen moet doorbreken. Zelfs als je huidige situatie zeer onbevredigend is, zul je eraan vast blijven houden. Dit is de zeer sterke kracht die systemen (familie, collega's etc.) bij elkaar houdt en voor balans zorgt.

Wil je dus een crisis voorkomen, zal je je eerst goed bewust moeten worden van het dreigende gevaar. Vraag jezelf af wat er zal gebeuren als je niet ingrijpt en gewoon zo doorgaat als je nu bezig bent. Vraag jezelf af hoe heftig de onafwendbare crisis zal zijn als je NU niet ingrijpt. Wat zal het gevolg zijn voor jezelf, voor je dierbaren of je inkomen? Stel je maar eens voor hoe het is om al midden in de naderende crisis te zitten, is dít wat je wilt?

Natuurlijk wil je dat niet. Maar hoe moet het nu dan verder? Vraag jezelf af wat je wél wilt, wat is voor jou belangrijk in het leven? Wat zijn je waardes, je missie, je doelen? En nog belangrijker, wat is jouw identiteit? Wie ben je, wat wil je en wat kun je doen en/of laten om daar te komen?
Om dat weer te ontdekken, werken we in onze training en coaching met de neurologische niveaus. We doen deze oefening vaak in het bos. Op de heenweg ga je ervaren hoe je van je pad bent afgeraakt. Op de terugweg ga je leren om je missie werkelijk te integreren in je leven.

Hoe ziet je leven eruit als je werkelijk volgens je missie zou leven?

Als je merkt dat je niet helemaal lekker in je vel zit, of als je vermoedt dat je overspannen of burnout bent, neem dan zo snel mogelijk stappen om weer helemaal op je pas te komen. Doorbreek (zelf)destructieve patronen en laat onfunctionele overtuigingen los.

Je weet al welke stappen je moet zetten, nu is het tijd geworden om het te doen!
 

KLIK HIER OM ALLES TE LEZEN OVER DE BURNOUT TRAINING